Anti-akné diéta – hallottál már róla?
Tudtad, hogy egyes tanulmányok szerint a helyesen kialakított étrend segíthet csökkenteni a pattanások számát? Lássuk, milyen ételek fogyasztását érdemes mérsékelned, és milyen finomságokat iktathatsz be étrendedbe, ha szeretnéd búcsút mondani az aknénak!
Mi az akné és mi okozza?
Az akné olyan bőrprobléma, mely leginkább az arcon, a nyakon, a vállakon és a háton jelentkezik. Megjelenhet zárt comedók, mitesszerek, pattanások és köteges csomók, fájdalmas ciszták formájában.
Ahhoz, hogy az akné kialakulását megértsük, meg kell értenünk bőrünket is. A bőr felületét kis lyukak borítják, amelyek a bőr alatti faggyúmirigyekhez kapcsolódnak. Ezeket a lyukakat pórusoknak nevezzük.
A faggyúmirigyek által termelt faggyú egy vékony csatornán, az úgynevezett tüszőn keresztül jut a bőr felszínére. Akné akkor jelentkezik, amikor a bőr pórusait eltömítik az elhalt hámsejtek, a felesleges faggyú és a baktériumok. A pubertás alatti hormonváltozások gyakori velejárója a felesleges faggyútermelés, ezért is jellemző ebben az időszakban annyira a pattanások megjelenése.
Alapvetően a következő okai lehetnek az akné kialakulásának:
- tinédzserkor
- menstruációt megelőző napok (felnőtt nők esetében is)
- hormonális változások (kezelések, terhesség)
- bizonyos gyógyszerek (pl. kortizon)
- helytelen bőrápolá
- genetikai hajlam
- külső behatások, a bőr tartós dörzsölése (hátizsák, bukósisak stb.)
- stressz
- helytelen étkezés
Helyes és helytelen bőrápolás akné esetén
Az otthoni nyomkodás és a rosszul megválasztott bőrápolók használata sajnos nagyon sokat ronthat a helyzeten.
- A tükör előtti „kezelések” során a baktériumok csak még mélyebbre jutnak a bőrben és tovább szaporodhatnak – állj ellen a kísértésnek, ne nyomkodd magad és bízd kozmetikusra, ha nagyon zavaró egy-egy pattanás.
- A túltisztítás, a túl gyakori radírozás, hámlasztás szintén nem tesz jót, és nem szabad elfelejteni, hogy a pattanásos bőr ugyanúgy igényli a hidratálást, hiszen a száraz, dehidratált bőr további pattanások megjelenéséhez fog vezetni.
- A pattanásos, aknés bőrre érdemes kifejezetten a problémás bőrre kifejlesztett hatóanyagokat (pl. PAD, SAP, szalicilsav, AHA/BHA, niacinamid stb.) keresni. Válassz gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó, a faggyútermelést kordában tartó bőrápolókat!
10% PAD Azelainsav szérum
Az azelainsav továbbfejlesztett származéka, a PAD kímélően hatékony nagyon jól alkalmazható a pattanásos, mitesszeres, zsíros vagy kombinált bőr esetén is. Ennek a szérumnak a faggyútermelést szabályozó, pórustisztító, antibakteriális és nyugtató hatását nagyon jól ki tudod használni problémás bőr esetén is.
Megnézem, mit tud ez a szérum >
Hogyan segíthetsz bőrödön megfelelő étrenddel?
Egyes ételek gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint mások. A vércukor emelkedése az inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) felszabadulását idézi elő a szervezetben. Ha túl sok IGF-1 van a vérben, a faggyúmirigyek több faggyút termelhetnek, ami növeli a pattanások és gyulladások kockázatát.
Milyen ételeket érdemes kerülni a kutatók szerint?
- Néhány élelmiszer, amely kiugrást okoz a vércukorszintben: tészta, fehér rizs, fehérkenyér, cukor (magas glikémiás szénhidrátok).
- Többek szerint a csokoládé is ront a bőr állapotán, de ezt illetően nem áll elegendő tanulmány rendelkezésre.
- Egyes kutatók szerint az ún. nyugati vagy standard amerikai étrend sem jár előnyökkel. Ez azt jelenti ,hogy a magas glikémiás szénhidrátok, a túlzot tejtermék-fogyasztás, a telített zsírok és transzzsírok bevitele is fokozza a faggyúkiválasztást, ráadásul gyulladásokat idézhetnek elő a szervezetben.
Mely ételekről gondolják, hogy segítik a bőr egészségét?
- Az összetett szénhidrátokból álló alacsony glikémiás ételek fogyasztása csökkentheti az akné kialakulásának kockázatát. Az összetett szénhidrátok a következő élelmiszerekben találhatók: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek valamint a feldolgozatlan gyümölcsök és zöldségek.
- Szintén jótékony hatással vannak a bőrre az ásványi cink (pl. tökmag, lencse, marha, csirke) az A- és E-vitaminok (tengeri halak, kecskesajt, dió- és magfélé, zöldleveles zöldségek) és az antioxidánsok.
- Általános bőrbarát ételek a sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek, például sárgarépa, sárgabarack és édesburgonya, a spenót, valamint más sötétzöld és leveles zöldségek, a paradicsom, az antioxidánsokban gazdag áfonya, a teljes kiőrlésű kenyér, pulyka, tökmag, hüvelyesek, lazac, makréla, diófélék, barna rizs és a quinoa.
Mivel mindannyiunknak más a szervezete, természetesen egyéni eltérések lehetnek, kinek milyen ételek válnak be. Fontos, hogy ha változtatsz étrendeden vedd számításba alapbetegségeidet, esetleges ételallergiádat vagy ételérzékenységedet, és konzultálj orvosoddal terveidről!
Forrás: https://www.healthline.com/health/anti-acne-diethttps://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/299/mi-az-az-akne
Kovács Anita – She About Everything Blog